petek, 24. junij 2016

Brexit!

Kaj lahko mi izražamo z besedami – neko našo misel. Torej, ali se nam lahko zgodi, da enako misel izrazimo z različnimi besedami! Verjetno lahko.

Pahor je danes dejal – » Obstoj evropske unije je za Slovenijo življenjskega pomena«!

No, tam do leta 1945 pa smo se naposlušali tega stavka, od skoraj istih slovenskih politikov, ki danes hočejo ohranjati tradicijo 'domoljubja' – »Obstoj tretjega Reicha je za Slovence življenjskega pomena«! Nikar si ne domišljaj Pahor,da smo kar koli pozabili!

Še večje razkošje svojih registrov nesposobnosti pa je izrazil Erjavec – »Mislim, da je to zadnji izstop iz EU in ne verjamem, da bodo sledili novi!«

Karel poberi se iz Mladike in ne smeši se ter nam ne peri zdrave pameti! Sicer se mi ne da podrobno pojasnjevati, že zaradi tistih, ki podpirate vseskozi DeSUS, SD, SDS, SMC in vse ostale nesrečne politične združbe in ki jim nobeno pojasnilo ne pride do živega.

Toda, ker je Erjavec že klobasal o 'neverjetnosti učinka domin', le telegrafski pogled! Tudi zato, ker pahor sedaj še bolj podtika sintagmo o nujnosti enotne EU z novo ustavo.

To, da EU potrebuje novo pogodbo, ker je Lizbonska na žalost povsem skrenila, drži. Toda to ne pomeni ustave 'a la Miloševič' ki se je ponujala v ranjki Jugoslaviji. Temveč pogodbo, ki bi razrešila dileme predvsem na področju ekonomskih odnosov v EU. EU mora sedaj, bolj kot kdaj koli redefinirati svoj smisel, namreč da je temelj socialne države v prihodnost naravnano gospodarstvo. Vendar, naj bo dovolj ta stavek!

Poglejmo si raje predvideni efekt 'domino brexitov':
-          resna naslednja kandidatka je Francija,
-          nato je že na vrsti Nizozemska,
-          sledile bodo države, ki niso prevzele Evra (od skandinavskih, do dela vzhodnih držav),
-          in kaj bo ostalo od EU Nemčija z jedrom balkanskih držav.

Posebne pretrese bodo doživele zaradi tega procesa države, ki so že sedaj bile na tem, da se v njih dokončajo procesi nacionalne identifikacije, kot sta Španija in Italija. Mislim, da pojasnila niso potrebna!

Naj na koncu omenim le še širitev EU. Menda le političnim norcem ni jasno, da bodo procesi pridruževanja Turčije in Ukrajine, zamrznjeni za nedoločen čas.

V naši politiki pa pogrešam predvsem eno – namreč stavek – »Vse to so legitimni procesi v EU in Slovenija je na njih pripravljena, ker ima jasno izražen svoj nacionalni interes, ki ga je izpovedala na osamosvojitvenem referendumu!« Ampak, tega stavka ni!


2 komentarja:

Vsak komentar v demokraciji šteje, tudi vsako mnenje in pogled.

Norost ima res mnogo obrazov!

Danes je naš DZ zopet upravičil svoj sloves »Zbora norcev«. Ob sprejemanju Strateških obrambnih dokumentov je sploh blestel poslanec NSi, ki...