sreda, 22. marec 2023

Norost ima res mnogo obrazov!

Danes je naš DZ zopet upravičil svoj sloves »Zbora norcev«. Ob sprejemanju Strateških obrambnih dokumentov je sploh blestel poslanec NSi, ki je opravičeval njihovo odločitev zakaj so podprli pri glasovanju koalicijo namesto koalicijske partnerice Levice.

Pustimo ob strani dejstvo, da človek nima treh čistih, ko govori o obrambi. Še več, prepričan sem da njemu sploh niso jasna razmerja med varnostjo, obrambo in zaščito saj drugače ne bi bleknil te kronske norosti »Na varnosti temelji vse, ekonomski odnosi, politični, naš socialni sistem, izobraževalni, kulturni…«

In če hoče človek to njegovo blaznost razložiti jo mora skrajno poenostaviti, pa jo bodo mogoče dojeli tudi tisti z IQ 100 in manj, ki so na žalost v večini. Torej predstavljajte se da imate poenostavljeno za opraviti z državo, ki ima svoje vojake v tanku. Ta tank je sposoben streljati klasične granate, pa taktične jedrske in seveda klasične metke iz strojnice. Vi pa imate tri vojake, oborožene s – pištolami. Pa pride Stoltenberg in reče, dobro imate pištolr, toda nabojev imate premalo in zahteva da naročite v okviru skupnega načrta še vsaj 1.000 nabojev za vsakega svojega vojaka.

Čez nekaj mesecev se Stoltenberg zopet oglasi in pove – vaši vojaki imajo vsak po dve roki, torej je prav da oskrbite vsakega z vsaj po dvema pištolama. Nakar mu je naslednja ideja ta, da ni pošteno da je nasprotnik v tanku, zakaj se trije slovenski vojaki ne bi vozili vsaj v oklopnem vozilu.

Pustimo to dejstvo, da je prodajalec vedno isti – nekdo preko Atlantika. Pošteno se raje zamislite in se vprašajte, koliko pa boste varnejši če če boste imeli eno, dve, tri… ali še več pištol. Odgovor je jasen. Pa to ne bi bilo najhujše – katastrofa je v denarju ki ga boste zmetali v pogoltna in pohlepna usta »trgovcev z orožjem«, vse pod krinko povečanja varnosti.

Za državo kot je Slovenija je mogoča najvišja varnost v tem, da vzpostavi sistem spoštovanja človekovih pravic, da vodi politiko aktivne miroljubne koegzistence in da se ukvarja z varnostjo izključno toliko kot je potrebno za obrambo.

In če kaj zamerim našim »jastrebom« je to, da mi ne razvijamo v naši doktrini »obrambne strategije« temveč napadalno strategijo o čemer govorijo sama dejstva. Kje so naši vojaki – v Latviji, v Slovaški… vse na samih mejah aktualnih vojaških žarišč. Pa dobro Golob, Šarec in vsi ostali – kaj ste povsem znoreli?

Namesto da bi poskrbeli za upokojence, mlade, socialno ogrožene, poskrbeli za socialne, izobraževalne, kulturne in druge sisteme… počenjate grozljive stvari in dajete popolnoma zblojene obljube. Tudi te, da bomo sodelovali v nakupu granat za ponorelo Ukrajinsko politiko je pa zadnje, kar bi imelo nek smisel na poti iskanja miru.

Svojevrstna podlost je tudi nakladanje Predsednice države in zunanje ministrice in zloraba terminov kot so »suverenost«, »demokracija«, »agresija«…Prvič, suverenost ni pravica, temveč odgovornost in to vzpostavitev takšne vrhovne oblasti nad nekim teritorijem da niso kršene človeške pravice. Ukrajina je vse od 2008, ko je vzpodbujala nastanek nacifašizma in kratenje pravic manjšin na tem izpitu padla. O demokraciji le to, kakšna je to demokracija da če imaš milijardno pomoč iz ZDA in domačih oligarhov, da postaviš na čelo države – igralca komedijanta. In seveda »agresija« - kdaj pa se je pričelo oboroženo nasilje v Ukrajini. Vsi resni analitiki pravijo da po letu 2014, takrat ko so skoraj bili dokončani sporazumi Minsk-1 in -2 in ker država kot sopodpisnica ni mogla biti »nosilec naslija« so ji še kako prav prišle že ustanovljene neonacistične milice od Azov, Desni sektor, Banderovci, Galicija… kot da so se Rusi v Odesi, njih 47 kar sami zažgali.

Sedaj pa še na kratko o Krimu, »plavajoči letalonosilki v Črnem morju«. Ta košček zemlje je neverjetnega geostrateškega pomena za Rusijo in tu sleherno mlatenje prazne slame na temo suverenosti …je brezpredmetno. Takšen je položaj recimo Falklandskih otokov, pa Gilbratarja, pa otočja San Diego, Okinawe in sedaj nekaterih Filipinskih otokov.

Ampak strah mora biti, kajti strah premika vse meje norosti kar se lepo vidi iz dveh dogajanja – obsedenosti Poljske in Baltskih držav da jih bo Rusija »okupirala« in zblaznelosti Švedske ter Finske da se skrijeta pod NATO ščit. Pa ravno s temi dejanji so povišali svoj nivo varnostne ogroženosti.

Kot zadnja misel le še to – 70 let je Nemčija zdržala kot branik modre zadržanosti, ampak v zadnjem letu je znorela. Razen Die Linke in AfD so vse nemške politične stranke ponorele v oboroževanju Ukrajine s trditvijo da bo drugače Rusija okupirala od Baltika pa do Moldavije, prav vse. Tukaj ne gre za to kdo ima prav, tukaj gre za šizofreno trditev z grozljivimi posledicami, ki nam zastira pravi pogled. Ta pa je, da se »stara Evropa« na vse kriplje trudi obdržati svoj neokolonialni položaj in pri tem spretno podtika Rusiji neoimperialistični namen. Čudno je le, ker zgodovina takšne njene vloge ne pozna!



2 komentarja:

Vsak komentar v demokraciji šteje, tudi vsako mnenje in pogled.

Norost ima res mnogo obrazov!

Danes je naš DZ zopet upravičil svoj sloves »Zbora norcev«. Ob sprejemanju Strateških obrambnih dokumentov je sploh blestel poslanec NSi, ki...