torek, 22. marec 2022

Na pragu III. Svetovne vojne!

Oboroženi spopadi še vedno ostajajo v istih okvirih taktičnega delovanja, ki je značilen za Ameriško strategijo, ki klasificira spopade v 6 nivojev vojn. Sedaj smo na nivoju 2. stopnje. Težko pa se uvrsti na katerem nivoju je izvajanje psihološko-propagandnih delovanj, kajti znani so postali novi podatki o teh pristopih. Praktično vsi strokovnjaki ocenjujejo da kibernetsko vojno (torej PPD) dobiva Ukrajina. Vendar se nihče ne vpraša kako je to možno. Pa je razlog povsem preprost. Psihološko propagandna dejstva (PPD) se lahko izvaja tudi od doma. To so priprave lažnih novic, obdelave slik, videoposnetkov, posnetega materiala z terena…  NATO, ki uradno ni v vojni sodeluje v teh aktivnostih kar s svojo divizijo locirano v Nemčiji, poleg tega pa so samo iz ZDA prišle zanesljive informacije, da več kot 10.000 prostovoljcev računalničarjev sodeluje v internetnih spopadih in onemogočanju nasprotnih informacij, tudi če so resnične.

Torej, jedrski spopad pa se prične šele pri 5. in 6. stopnji. Kaj to pomeni, kdo ima še rezervo v intenziviranju bojnih dejstev – Ukrajinci verjetno ne, torej vsekakor pa Rusi. Kot smo že nekje ugotovili, tudi če streljaš iz tisočih ali stotisočih pušk, je to po klasifikaciji še vedno ista stvar isti nivo.Toda, če bodo eskalirale bojne aktivnosti s strani Ukrajinske vojske predvsem proti lastnih civilom in se nato to podtikalo Ruskim enotam, se bo Ruska taktika morala spremeniti. Da ne povemo, kako bi se ta taktika spremenila, če bi se aktivno vključile enote članic NATO.

Najhuje pa je to, da ko vsi ti strokovnjaki in analitiki, ki ocenjujejo Rusko strategijo in taktiko dejansko izhajajo iz njim poznane ameriške, ki pa je naslednja – dejansko napasti nasprotnika z vsemi sredstvi, brez prilagoditve konkretnemu položaju in stanju na terenu.

In še nekaj je pomembno, kot se to navaja v tem blogu https://amselblog.blogspot.com/2022/03/pogled-tujega-strokovnjaka-na-medijsko.html! Kadar ena država napade drugo, je to v nasprotju z mednarodnim pravom. Vendar je treba upoštevati tudi ozadje. Najprej je treba pojasniti, da Putin ni nor, niti ni izgubil stika z realnostjo. Je oseba, ki je zelo metodična, sistematična, z drugimi besedami, zelo ruska. Verjamem, da se zaveda posledic svojih dejanj v Ukrajini. Ocenil je - očitno pravilno -, da bodo posledice enake, ne glede na to, ali bo izvedel "majhno" operacijo za zaščito prebivalstva Donbasa ali "obsežno" operacijo v korist nacionalnih interesov Rusije in prebivalstva Donbasa. Odločil se je za obsežnejšo možnost.

Zato »pritisk ZDA in NATO, sedaj je na vrsti kemično orožje pa jedrsko je povsem nesmiselna in služi le ustvarjanju pritiska na Putina, kar je tudi že večkrat ponovil.

To je razvidno tudi iz dejstev. Rusija Ukrajini še vedno dobavlja plin. Rusi tega niso ustavili. Niso ukinili interneta. Niso uničili elektrarn in oskrbe z vodo. Seveda se na nekaterih območjih spopadajo. Toda Američani so na primer v nekdanji Jugoslaviji, Iraku ali celo Libiji uporabili povsem drugačen pristop. Ko so jih zahodne države napadle, so najprej uničile oskrbo z elektriko in vodo ter celotno infrastrukturo. In sedaj zahodne države povsem brezobzirno preslikavajo  svojo vojno prakso na Rusko vojsko.

Če bo Ruska vojska zaradi nadaljnjega zaostrovanja morala spremeniti taktiko bojnega delovanja bo to izključno posledica aktivnosti zahodne strani, ki skupaj z mediji sistematično podpihuje »ogenj vojne«, kar vsekakor vodi v to, da se bo taktika vojnih delovanj spreminjala. Vse to zaostrovanje je lahko limitirano in to vse do jedrske vojne.

Naslednje, kar se tudi mora izpostaviti kot izredno nevarno je govoričenje Zelenskega… » Po Ukrajini je na vrsti Evropa…« Pa težko človek sliši bolj bebavo trditev, kot da Putin ne bi povsem nedvoumno v tem spopadu jasno izpostavil le dva geostrateška vojaško – politična cilja: "demilitarizacijo" in "denacifikacijo" Ukrajine. Če pošteno spremljamo poročanje, je točno to tisto, kar počnejo. Seveda je vojna vojna in v njej žal vedno pride do smrtnih žrtev, vendar je zanimivo videti, kaj povedo številke. V petek (4. marca) so se Združeni narodi seznanili s stanjem. Poročali so o 265 ubitih ukrajinskih civilistih. Zvečer je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je število mrtvih vojakov 498. To pomeni, da je več žrtev med ruskimi vojaki kot med civilisti na ukrajinski strani. Če to primerjamo z Irakom ali Libijo, je v zahodnem vojskovanju ravno obratno. In tega dejstva se noče videti!

Predpostavimo, da uspe ZDA in NATO zadeve toliko zaostriti, da se bo morala eskalacija bojnih delovanj dvigniti iz 2. pa vse do 4. ali celo 5. stopnje. Potem ni pametno, da se izogibamo analizi tega dejstva. Rusija ne bo potrebovala z vojsko posredovati v Evropi, niti se iti »nekakšno osvobajanje«. Dovolj je uničiti tiste centre moči, ki so »botri« in zaščitniki krepitve in razrasla EU nacifašizma. 

Pustimo to, da je to grozljiv korak in za povprečnega Evropejca povsem nerazsoden, toda kaj ni nerazsodno tudi to, kako nas mediji obsipavajo z lažmi, manipulacijami in nam perejo »zdravo pamet«!

Po vseh ocenah, glede na to, da so bile že uporabljene supersonične rakete za uničenje vojaških ciljev v Ukrajini, lahko ocenjujemo da bo za Evropo dovolj 5 atomskih bomb, ki bi bistveno spremenile položaj nacifašizma v EU. In kaj bi lahko bili cilji jedrskih udarov v Evropi? Če se upošteva načelo maksimalizacije učinkov s v ožji krog lahko uvrščajo naslednja mesta: London zaradi Cityja finančnega središča, Bruselj, zaradi monstruoznega aparata, ki mimo demokratičnih standardov vlada EU, Frankfurt kot Evropsko finančno središče, Berlin kot središče, ki se je še najbolj izneverilo evropski varnosti in demokraciji. Povsem, verjetno bi lahko k temu seznamu dodali še eno od Skandinavskih držav (na vrhu spiska je Norveška).

Razloga za jedrski napad na druge države EU ni! Prvič, v nobenem svojem ravnanju in delovanju se niso aktivno izpostavile v sovražnostih zoper Rusijo. To, da so sprejele ukrepe je prej izraz zavezanosti skupni EU politiki. Torej Francija, Španija, Italija… so iz geopolitičnega vidika na »varni strani«. Na enako varni strani so tudi države, ki mejijo na Rusijo, torej vse Baltske, Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska, Romunija, Grčija…

Nekdo bo porekel, kaj pa ZDA in kaj je z prehodom na jedrski spopad, kar avtomatsko pomeni dvig na 6. nivo. Po vseh ocenah se to ne bo zgodilo, jedrski spopad se ne bo dvignil na 6. nivo – stopenj v klasifikaciji vojn. Nekje v ozadju bi namreč bil s tem dosežen tudi Ameriški geostrateški cilj – nevtralizacija EU. Obstaja pa tukaj ena odvisna spremenljivka – Kitajska. Toda, šesta stopnja bi pomenila le, da je imel Fukuyama leta 1991 prav…

In za konec, odgovor - Ali smo na pragu III. Svetovne vojne? Odgovor je NE! Toda ali smo na pragu vojne z uporabo jedrskega orožja, odgovor je zelo verjetno DA! Toda ne pozabite, ZDA in NATO so bile prve, ki so spremenile Strategijo uporabe jedrskega orožja z dodatkom da je mogoča "omejena možnost uporabe"! Da se zopet ne bi kdo sprenevedal...!



6 komentarjev:

  1. Groza. Svet gre v maloro Ne glej gor. Ne levo ne desno. Glej dol kaj se dogaja. Svet ponorel.

    OdgovoriIzbriši
  2. Premalo je pri tej analizi poudarjena IZKLJUČNA VLOGA GB in USA. Tudi za zadnji spopad. Pa saj to veš.
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  3. Vojna je vedno interes. Zato mogoče ni samo vprašanje ali smo na pragu III VOJNE,in spopada med velikimi... Mislim, da bodo okoljski razlogi prinesli nove in nove migracije in da so nacifašistični eskaloni že pripravljeni, da naval zavrnejo in ustavijo. Takrat bodo najprej opravili z revnimi in brezpravnimi. Potem pa sledijo temnopolti, pa bolni. pa stari, pa z rjavimi očmi,... Pa vsi, ki mislijo s svojo glavo, pa.... Do pol milijona retardiranih izbrancev.

    OdgovoriIzbriši

Vsak komentar v demokraciji šteje, tudi vsako mnenje in pogled.

Norost ima res mnogo obrazov!

Danes je naš DZ zopet upravičil svoj sloves »Zbora norcev«. Ob sprejemanju Strateških obrambnih dokumentov je sploh blestel poslanec NSi, ki...