sreda, 23. december 2015

Zatišje pred viharjem!

Studio ob 17., ki je danes gostil štiri eminentne sopotnike iz leta 1991, je bi prava zakladnica preteklih, sedanjih in tudi bodočih pogledov na perspektivo naše države. Sodelovali so štirje doktorji, tako ali drugače vpleteni v obdobje nastajanja države, kot tudi njenega razvoja v prvih petih letih. Vsem sem izjemno pozorno prisluhnil, ker čeprav so bili kar trije iz desnega pola in le eden iz levega, so v bistvu dobro predstavljali le dve strani – sile kontinuitete iz države, ki smo jo zapustil in(Ribičič) in sile Demosa (Jambrek, Jerovšek in Grad). In če se bo kdor odločil, da bo v arhivu izbrskal ta Studio ob 17. sem prepričan, da mu ne bo žal.

Zato tudi ne mislim ponavljati njihovih pogledov, mogoče kakšen citat, če bo potrebno mojo misel razviti iz njihovih stališč. Najprej pa pojasnilo, zakaj sem izbral takšen naslov – Zatišje pred viharjem! Razlog je preprost, marsikdo pozna izraz »oko v hurikanu«, ko si večina že misli, da je silovit vihar mimo in da se nič slabšega ne more več zgoditi!

Prav tako moram v zvezi z obravnavo dogodkov okrog leta 1991 še omeniti današnji tweet M. Kučana, ko je napisal: »Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem!« V svojem intervuju na RTV pa je svojo izjavo še dodatno postavil v kontekst:: »Takšna rešitev nam je bila celo ponujena z zakonsko rešitvijo znotraj tedanjega sistema. Toda Slovenci bi v tem primeru odšli kot narod brez zgodovine, brez pravice do sodelovanju v sukcesiji, brez pravice do nasledstva meddržavnih pogodb, ki jih je podpisala Jugoslavija in so bile za nas pomembne. Med drugim tudi pogodb, ki so določale in zagotavljale našo mejo.«

Takrat sem se strinjal z njim in se tudi sedaj. Vendar sam sem gledal na zadeve predvsem bolj iz ekonomskega zornega kota – perspektiv gospodarstva, ohranjanja trgov. Vedno sem trdil, da ni bistvo politike,da zacepetaš in – odideš. To je najlažje, trdim da takrat še zdaleč nismo izčrpali vseh političnih možnosti, podpore evropskih političnih zaveznikov in jasno definiranega ekonomskega interesa »da gremo v smeri na bolje«!

Ribičič je zelo previdno in med vrsticami omenil, da smo premalo pozornosti namenili v 90-tih »kapitalizmu s slovenskim obrazom«. Še huje se nam je zgodilo v tedanji ustavi, saj nismo nikjer eksplicitno pripravili teren za neoliberalizem in roparski kapitalizem! Vendar se nam je prav ta 'zgodil' in to v najbolj okrutni obliki!

Celotna desna trojka, z Jambrekom na čelu, je še vedno prepričana, da nam je mesto v Evropski uniji in kot je eden med njimi dejal, da zato da se »majhna slovenska kura lažje skrije med drugimi evropskimi kurami«! No, meni že ta izjava marsikaj pove o naravnanosti slovenskega značaja in popolni odsotnosti političnega vizionarstva.

Iz vsega povedanega, bo dovolj če potegnemo nekaj zaključkov. Recimo zaključek, da smo bolj podvrženi 'političnemu drobljenju, kot povezovanju'! Najbolj se ta princip odraža pri nenehnem bohotenju vedno novih in novih političnih strank po eni strani, po drugi pa 'ohranjanje' slepe politične pege in slepo prepričanje, da se bodo stare stranke slej ko prej urazumile in pričele naenkrat delati v dobrobit naroda in države. In to z istimi ljudmi, istim vzorcem razmišljanja in istimi političnimi pristopi.

V vsej zgodbi je nekako izpadel Janša, vendar verjemite, da ni. Marsikdo sedaj ugiba, kam se ta človek nagiba, kako si je trasiral svojo politično pot pohoda na oblast. Ne mislim vsega razkrivati, saj mu lahko takšno razmišljanje lahko le 'koristi'. Toda Ribičič je edini opozoril, da se boji za prihodnost parlamentarne demokracije in v luči te bojazni se meni jasno odpira Janševa pot v smeri krepitve republikanstva in počasnega brisanja parlamentarne demokracije. Do leta 2020, bo glede tega že vse jasno.


In kje je v tej zgodbi Združena levica? Težko je o njej razpravljati z ljudmi, ki zamenjujejo vzroke in posledice. Vendar zgolj na kratko. Ideja ZL (zgolj kot princip) se je pojavila 2011, z veliko težavo se je udejanila junija lani, tik pred državnozborskimi volitvami. Volilna »loterija« je na žalost najbolj kaznovala DSD, kot prvo zapisano stranko v koaliciji ZL. To dejstvo se seveda mora sprejeti in zato DSD še vedno podpira princip povezovanja levosredinskih strank in, kar je še najbolj pomembno levih civilno družbenih gibanja. Kajti prepričani smo, da je to v tem trenutku največja dodana vrednost ZL.


8 komentarjev:

  1. Ja .. nečesa takrat ni NIHČE računal ... kako butalsko.

    Butale so v SFRFJ imele ogromen, zagotovljen trg in neizmeren vir cenene delovne sile. Ne pozabite, da so Bosanci zgradili Butale, saj je na vseh deloviščih in gradbiščih od 100 delavcev (fizikalcev - kot smo jim rekli) bilo 98 Bosancev. Med čistilkami, smetarji in podobnimi delavci pa je odstotek bil zelooo podoben.

    Nihče ni takrat razmišljal o tem KAJ bo to pomenilo za Butale in še danes je težko - posebej mlade - ozavestiti glede tega. Danes boste DSDovce slišali le pljuvati po njih -no, saj takrat ni bilo dosti drugače. Le malo se nas je zavedalo (jaz že, saj sem na gradbiščih preživel nekaj let) za kaj gre.

    Butale so takrat v drugih republikah SFRJ dobesedno imele svojo kolonijo v kateri so zlorabljale vse resorse.

    To je bil prvi in odločujoči korak k rušenju gospodarstva .. države, ki je nekoč bila prva dama na Balkana, danes pa je zadnja beračica v EU.

    Jebiga .. a' ima sploh kakšen smisel razmišljati in pisati o tem? Po moje - ne!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jure...
    Butale niso imele v Jugoslaviji samo trg in delovno silo. Na račun
    Jugoslavije smo imeli sprejemljivo ceno nafte in njenih derivatov, imeli smo celo vrsto surovin - ne nazadnje tudi žito za testenine. Slovenska proizvodnja je zadostovala le za proizvodnjo kruha.
    O tem pa se vse manj ve oz se prikriva.
    Sicer se pa strinjam s Amselom. Imamo nevarno zatišje. Minilo je 25 let in bliža se čas ko bodo arhivi dostopni in to tuji. Nekateri postajajo živčni. Separatna proslava SDS-a dneva plebiscita je povedala vse.
    Oddaja na RTV s tedanjimi "eminencami" mi je pa dvignila pritisk ko
    sem zagledal med gosti Bavčarja. Človek ima obraz trši od podplata
    kakega somalijskega bosonogega tekača.

    LP - Cinik

    OdgovoriIzbriši
  3. Lahko le pokažem strinjanje z obema komentarjema. Dodam pa le eno spoznanje. V komentarjih drugih (mislim predvsem na levo orientirane) se je tudi odražala neka stabilnost v pogledih in razmišljanjih. Neka premočrtnost, ki je vlivala zaupanje v skupno razvijanje pogledov.

    Toda vse od Pariških dogodkov, dogodkov vezanih na begunce, zadeve glede žice in na koncu še referendumske problematike je dodobra razgalila navidezno 'stabilnost' levice.

    Neverjetno kolikim 'zdravim' levicarjem je zdrsnilo na pivsem peaktičnih in življenjskih opredelitvah. Če rečem, da sem presenečen, to ni pravi opis, bolj ustreza zgrožen! Kar pa seveda bistveno spremeni pogled na resno politično perspektivo levice in njene politične zmoznosti!

    OdgovoriIzbriši
  4. @Boris .. seveda. Točno to sem mislil v četrtem odstavku z "resursi" ..

    @Amsel .. zgrožen? To sem uvidel kmalu po prodoru "skrajne" levice v parlament in postalo mi je vse jasno, tako da sem že takrat izgubil vsako upanje, ki se je za nekaj časa dvignilo iz pepela razočaranja nad butalsko politiko od Ropove vlade naprej (od takrat namreč spremljam zadeve bolj natančno).

    V Butalah sta samo 2 stranki:
    - (RRS) ROParji Republike Slovenije - politiki + RKC
    - (OBRS) Oropani Butalci Republike Slovenije - v 2 tabora razdeljene množice

    Kakšnemu promilu ljudi pa je situacija jasna, vendar taka manjšina ne more storiti nič po načelu: "Nikoli ne podcenjuj moči velikega števila bebcev!"

    Odprtje "arhivov" ne bo spremenilo NIČ - zapomnita si kaj sem napisal. Absolutno NIČ!! Eni bodo tulili, da je vse skupaj laž, drugi bodo prikrivali svoja zlodela s kazanjem s prstom na druge, tretji bodo pa rekli: "So what - to je lanski sneg .. gremo naprej!"

    Tako bo.

    Amen!

    Pa srečno novo leto obema
    Jure

    OdgovoriIzbriši
  5. Vse manj komentiram politične teme. Tudi tvojega zapisa ne bom. Ne bom si niti ogledal posnetka, ki ga navajaš.
    Za vse to mi zmanjkuje volje.
    Majhna gesta upora, ki jo še zmorem pa je: vse manj sem potrošnik in vse glasneje in vse bolj vstrajno zahtevam od države pojasnila o drobnih stvareh, ki žulijo mene in meni podobne. To zahteva malček truda in je nadležno tudi zame ampak, včasih obrodi sadove.
    Takrat je moja žalost nekoliko manjša in bes kakega uradnika malček večji.
    To mi zadošča.

    Srečno v novem letu, vsem vam, ki kolovratite tu okoli in kakšno uspešno zgodbo vam želim.

    Nisem tako redek gost tu gori, le malček bolj molčeč postajam.
    G&S

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. G&S .. nekako sva si bila vedno podobna v načinih razmišljanja. Me veseli, da hodiš po moji poti. Še pomniš kako si me - ni tako dolgo tega - prepričeval, da naj ostanem, pišem naprej .. ?

      Elastičnost uma je tudi v tem, da prepozna nesmiselne projekte in Sizifovo delo. Čeprav po nekaj letih truda, razlaganja, dreganja v tipkovnico v upanju, da jih vsaj nekaj spregleda ..

      .. ampak v Butalah temu ni tako. Kdorkoli se spravi komentirati neko pisanje s politike, ima že trdno politično prepričanje - vero, katere ne omaja nobena resnica. Človek lahko piše karkoli - na koncu se pa vprašaš: "Zakaj?? mater, zakaj se pustim poniževati idiotom??!! Tega mi pa res ni treba!!"

      ************

      Samo poglejte linč Jankovića in ga primerjajte z Janšo. Butalska publika hoče le kadavre - nikogar ne zanimajo dobra dela nekoga, katerega novinarji izpostavijo kot kriminalca.

      Saj ne, da ga zagovarjam .. gotovo ima masla na glavi. Po drugi strani je pa za Ljubljano naredil več kot vsi župani po 1945em skupaj. Pa ne verjemite tem pravljicam o tem kako je Ljubljana zadolžena .. seveda je, vendar je v zlati finančni sredini glede na druge butalske občine.


      V Butalah sploh ni SREDINE. Nihče ne verjame, da je svet vseh barvnih odtenkov .. vsi vidijo le črno-rdeče (sicer se reče "črno-belo" ampak mislim, da tule bolj odgovarja "rdeče"). In slepo zagovarjajo izkristalizirane kriminalce veliko bolj kot tiste, ki so naredili tudi kaj dobrega. Temu sledim od ROParske vlade naprej.

      ***********

      Jasno, da včasih še pogledam komentarje pod raznimi političnimi temami - kar najprej isto .. normalnemu človeku gre na bruhanje. In še vedno butasti "mudaraptorji" (po moje imajo za te delavce kakšen poseben super-psihološki test, s katgerim izberejo res najbolj zagovedene med Butalci) .. torej, ti osli bodo VEDNO brisali ODGOVOR na žaljivo pripombo in pisca ODGOVORA potem opomnili na "pravila komentiranja" .. kretenu, ki je z žalitvami začel se pa NIKOLI ne zgodi nič. Več kot desetletje je ta sistem star in ni nobenega razloga, da ne bi ostal še dve ali 3 desetletja na internetu .. če internet takrat sploh še bo v taki obliki kot ga poznamo danes. Kar zelo dvomim .. saj pred tremi desetletji ni bilo niti mobitelov, niti interneta.

      Ej ... malo me je zaneslo. Praznik je - pa imam čas dregati v tipkovnico.
      Pa brez zamere.

      Lp
      Jure

      Izbriši
    2. Jure, glede pisanja sem še vedno enakega mnenja. Rad imam iskre misli in duhovite preobrate.

      Verjetno bi bilo zanimivo kakšno misel s teboj izmenjati tudi v živo.
      Pa tudi to lahko počaka razen, če bo puščava duha okoli mene vse večja. Takrat te poiščem. Tebe in ostale, ki se tukaj skrivamo.
      G&S

      Izbriši
    3. Oj .. tudi mene bi veselilo, če bi se enkrat dobili. Recimo Erik, ti, Boris & moja malenkost. In preživeli en lep večer. Po novem letu enkrat ...
      Lp
      J

      Izbriši

Vsak komentar v demokraciji šteje, tudi vsako mnenje in pogled.

Norost ima res mnogo obrazov!

Danes je naš DZ zopet upravičil svoj sloves »Zbora norcev«. Ob sprejemanju Strateških obrambnih dokumentov je sploh blestel poslanec NSi, ki...