nedelja, 26. marec 2017

GOD je v Sloveniji politična parodija!

Pred osmimi leti se je v ZDA pojavilo »Gibanje čajank«, ki je takrat s svojimi konservativnimi, protivladnimi kandidati zmagalo že na več republikanskih preliminarnih volitev. Gibanje je nastalo leta 2009, bolj ali manj spontano, prek vrste lokalnih in nacionalnih protestov proti najrazličnejšim Obamovim zakonskim predlogom, ki so se "čajankarjem" zdeli socialistični. Ime je referenca na bostonsko čajanko iz leta 1773 - protest ameriških kolonialcev proti britanski vladi -, ki je med drugim skušala ustanoviti monopol na uvoz čaja v kolonije.

In kakšno natančno je to politično prizadevanje Gibanja čajank, ki že zaporedna leta uživa navpično pot uspeha navzgor. V njem so po poročanju Spiegla svojo stranko našli volivci, za katere klasična republikanska stranka ni dovolj konservativna, popularnost gibanja pa večinoma pripisovala nezadovoljstvu z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in frustraciji nad oslabljenim gospodarstvom.

Protesti Gibanja čajank so zavestno znova obudili teme, podobe in slogane, ki spominjajo na tiste iz predrevolucionarnega obdobja. Aprila 2010 so objavili nekakšen uradni manifest, imenovan "Pogodba iz Amerike", v katerem svoje kandidate spodbujajo, da sledijo 10 točkam. Med njimi so izpostavljeni balansiran zvezni proračun, poenostavljen davčni sistem, nasprotovanje že sprejetemu zdravstvenem sistemu, znižanje davkov in zmanjšanje ameriške odvisnosti od tujih virov energije.

Republikanci na gibanje gledali skeptično, demokrati ga niso jemali resno, prav tako mu večjega pomena ni pripisal niti Obama. Čeprav so takrat številni analitiki menili, da bo vzpon Gibanja čajank prisilil republikansko stranko, da se pomakne še bolj v desno, drugi pa so špekulirali, da zmaga za gibanje pravzaprav pomeni poraz za republikance, so se oboji motili.

Te ideje in stališča so v bistvu priplavile na površje 'trumpizem' in njegovo zmago. Zato včerajšnje rojstvo  politične stranke ' GOD' tudi v slovenski prostor ne vnaša nič dobrega in koristnega. Predvsem pa ne smemo pozabiti tega, da se je za njih politični prostor odprl s pojavom SMC. Največjo izgubo pa bosta med svojimi volivci beležila NSi in SDS, predvsem seveda NSi,ker bo podpora RKC bližja tej manipulativni in lažnivi tvorbi, ki se predstavlja kot zadnja fronta v boju za delavce, za plače, za pokojnine…

Ko neka politična stranka prične svoje delo z molitvijo in hkrati na glas govori, da so med prednostnimi nalogami stranke tudi pravna država, pridobitev zaupanja v demokracijo ter vzdržni plačni, pokojninski in zdravstveni sistem. Da naj šolstvo in gospodarstvo hodita z roko v roki, kar so še navedli pobudniki stranke, potem nam je lahko jasno, da gre za ceneni populizem, ki si za ciljno publiko prisvaja tistega 'malega človeka', ki je volil dobrega človeka iz Negove in ki se ga je Cerar v neki svoji izjavi povsem odrekel.

In zaključimo lahko tudi mi, tako kot je pred sedmimi leti Poslovni dnevnik Handelsblatt primerjal same vodje Gibanja čajank Glena Becka, Sarah Palin ter tudi Gibanje čajank z "protiobamovim gibanjem, ki lahko premika gore", je Süddeutsche Zeitung šel še dlje in zapisal, da uspeh O'Donnellove "ne pomeni nič dobrega ne za republikance, ne za demokrate, ne za celoten ameriški politični stroj". Enaka ugotovitev, da je to napad tako na desnico, kot tudi levico, pa ob zadnjih dogodkih velja tudi za Slovenijo – odpirajo se nam 'vrata v politični pekel'!




7 komentarjev:

  1. Cela butalska "politika" je le parodija na politiko sploh.

    A veš, da imamo Butalci NA SVETU največ političnih strank glede na število prebivalcev??

    Kmalu bo čas, ko bomo imeli največ političnih strank na enega prebivalca.

    Predlagam nov slogan namesto "Kdor ne skače ni Slovenc!" bi raje rekli "Kdor nima vsaj ene svoje stranke ni Slovenc!".

    Drugače pa, če smo resni - je to tako skrajno bolno, da me sploh ne zanima več. Politika - mislim!

    OdgovoriIzbriši
  2. Oj Jure, tak je kot si napisal!

    OdgovoriIzbriši
  3. samo 2 mio nas je, pa poglej seznam strank

    https://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_politi%C4%8Dnih_strank_v_Sloveniji

    OdgovoriIzbriši
  4. Če skušam zadevo razumeti, mi to z mojo povprečno pametjo ne uspe.
    Na koncu koncev je vse, kar se pri teh neumnostih, ki se nam dogajajo lahko vprašaš samo še:
    za kaj za vraga, naj bi bili tudi to dobro?
    In odgovor je en sam: če hočeš (zanesljivo) vedeti kako globoko je brezno, ki ga ni mogoče drugače izmeriti moraš preprposto toliko časa padati vanj, da na koncu treščiš na njegovo dno.
    In če pri strmoglavljenju preživiš (tudi mentalno) potem vsaj veš da si na dnu in da ti preostane samo še mukotrpno vzpenjanje po moralni, duhovni, intelektualni, socialni in še kakšni lojtri navzgor, kjer si nekoč že bil.

    Nekatere strmoglavljanje privlači kot privlači ponoči svetloba ulične svetilke mušice; vedo da se bodo opekli pa kljub temu rinejo proti izvoru luči.

    Človek ima na izbiro ali kot mušica zgori na poti v svetlobo zaradi lastne neumnosti,
    ali pa,
    in tudi to ni čisto luštna izbira
    zmrzuje na varni razdalji vedoč, da včasih preveč svetlobe (preveč lepih namenov, velikih besed, enostavnih rešitev)
    preprosto ubija.
    G&S

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @G&S

      Ne se sekirat - tega nihče več ne more dojemati. In če rečem "nihče" imam v mislih vse od IQ = 1.500 pa navzdol do same nule.
      ;o)

      Še kreatorjem butalske politike samim ni več nič jasno in se dejansko obnašajo kot qre brez glave .. niti kot mušice pred svetilko NE.


      Ajde .. imej se super. Nekako te pogrešam na MMCju, vendar tam nič novega. Le redko je brati kaj zanimivega, Iko še vedno besni, ker sem ga tako zajebal z iskanjem amsela. Ne more namreč preboleti, da sem ga nategnil, da je amsel spet na MMCju in je sedel ob pc-ju teden dni, skoraj nič spal .. med tem, ko je gruntal pod kakim vzdevkom zdaj amsel piše.

      Jaz se pa počasi selim na PublishWall in na MMC napišem le tu pa tam kak komentarćić.

      Lp
      J

      Izbriši
    2. Zadnjič sem bral zanimiv članek, pa sem pozabil kje. Ampak bistvo teme je bilo v tem, da se nam je s prehodom iz 'analognega' v 'digitalni' način razmišljanja, sesula dosedanja elementarna logika. Mislim, da bo kar nekaj na tem!

      Izbriši
    3. Enim se je gotovo - prmejduš da res. Ostali se pa samo čudimo ..

      Izbriši

Vsak komentar v demokraciji šteje, tudi vsako mnenje in pogled.

Norost ima res mnogo obrazov!

Danes je naš DZ zopet upravičil svoj sloves »Zbora norcev«. Ob sprejemanju Strateških obrambnih dokumentov je sploh blestel poslanec NSi, ki...