torek, 19. avgust 2014

Napake že prihajajo, pa mandatar še ni niti izvoljen!

Stranka Mira Cerarja je po spletu nesrečnih okoliščin postala največja stranka s svojimi 36 poslanci. Lepo je, da je med njimi mnogo nosilcev akademskih titul, ekspertov iz področja teorije, ki sicer na nek način v bistvu pomenijo »nove obraze«. Vendar to ne pomeni, da civilna družba ne sme gledati še kako tem ljudem pod prste. Saj veste, da obstaja star izrek: »Teorija brez prakse je jalova, praksa brez teorije je slepa«! In nam ne bo v veliko korist, če bomo slepe politike zamenjali za jalove!

Ta zapis ni v stilu navadnega pljuvaštva, ki se je v državi razpaslo tako s strani ekstremno desnih kot tudi levih sil, temveč je zgolj blagohotno opozarjanje in predvidevanje potencialnih naslednjih napak. Vsekakor je verjetno v interesu marsikoga, da do njih ne pride in da njihov »politični projekt« uspe.

Žal mi je,da v tej stranki niso vzeli v roke kakšne stare Kmečke stoletne praktike, pa bi tam prebrali recimo to:

Kolobarjenje (tudi kolobar) je metoda, pri kateri se vrtnine letno premikajo po gredah v določenem zaporedju. Prednost je v preprečevanju razmnoževanja različnih talnih škodljivcev, ki napadajo točno določene vrste zelenjave. Če isto rastlino gojimo leta in leta na istem mestu, se radi razmnožijo škodljivci in bolezni.

Kolobarjenje je učinkovito tudi v drugih pogledih. Če prvo leto gojimo vrsto, ki povsem prekrije površino grede (npr.krompir), lahko naslednje leto gojimo vrsto, ki jo je težko pleti (npr. čebula). Če nameravamo saditi rastline, ki porabijo veliko dušika, predhodno leto posadimo metuljnice (npr. fižol, grah), ki vežejo dušik v zemljo.

Težje kolobarimo s trajnicami in rastlinami s kratko rastno dobo, ki jih uporabljamo kot vmesni posevek. Če bi želeli, da bi bilo kolobarjenje najučinkoviteje, bi morali kolobariti na daljše obdobje kot na tri do štiri leta. Nekatere bolezni ostanejo v tleh celo dlje kot 20 let. Ravno tako je kolobarjenje problematično v majhnem vrtu, kjer so grede majhne in tesno skupaj. Škodljivci se lahko selijo skupaj z rastlino.

Pa prevedimo to v politični jezik današnjega trenutka! Saj je zadeva preprosta. Skopirali bomo zgornji tekst in besedo vrtnine nadomestili z besedo ministrstva, besedo rastline pa z besedo kadri, malo bomo stilistično poenotili zaradi žargona, pa da vidimo, kaj bo nastalo.

Kolobarjenje (tudi kolobar) je metoda, pri kateri se politični kadri po volitvah premikajo po sektorjih v določenem zaporedju. Prednost je v preprečevanju razmnoževanja različnih podtalnih škodljivcev, ki napadajo točno določene vrste resorjev. Če iste kadre pustimo leta in leta na istem mestu, se radi razmnožijo škodljivci in bolezni (korupcija).

Kolobarjenje je učinkovito tudi v drugih pogledih. Če prvo leto kadrujemo vrsto, ki je povsem iz ene stranke, lahko naslednje leto dobimo vrsto, ki jo je težko obvladovati. Če nameravamo postaviti kadre, ki porabijo veliko časa za uvajanje, potem je prav da zaupamo uradnikom, ki povežejo politiko s stroko.

Težje kolobarimo s trajnimi politiki in kadri brez izkušenj, lahko jih uporabljamo kot vmesne rešitve. Če bi želeli, da bi bilo kolobarjenje najučinkoviteje, bi morali kolobariti na daljše obdobje kot na tri do štiri leta. Nekatere bolezni ostanejo v tleh celo dlje kot 20 let. Ravno tako je kolobarjenje problematično v majhni državi, kjer so ministrstva majhna in tesno skupaj. Škodljivci se namreč lahko selijo skupaj z kadri.

Tako, to so bili kmetijski nasveti za Mira Cerarja! Sedaj pa še zadnje, to pot resno svarilo. Odločitev, da se bo prešlo iz 12 ministrstev pred tremi leti, na 13 pri Bratuškovi in sedaj pri Cerarju na predlaganih 16, kaže predvsem le eno! To je čisto navadno kupčkanje in me spominja na dilemo, na koliko delov naj se nareže torta? Slovenska vlada ni torta, da nasiti pogoltnost in nenasitnost naših strank. Če kdor ne verjame, naj gre pogledat v Luksemburg (sploh ne bom omenjal njegovega BDP), pa boste videli kako oni rešujejo problem »rezanja torte«

Nekoč sem napisal blog – kjer sem utemeljeno navedel, da je za Slovenijo zgornja meja največ 10 ministrstev in v tej številki ni manevrskega prostora za kupčkanje, ne glede na to ali je potem v koaliciji 3, 4 ali 5 koalicijskih strank!




6 komentarjev:

  1. Zgleda, da hrabrosti za mnenja ni, vendar ni razloga za previdnost, če je namen iskren!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sem na staro mesto dala linke!

    Cerberus

    OdgovoriIzbriši
  3. Kot senca grem mimo, sled pa ostane.

    Vse bolj sem anonimen (bralec) in vse manj sem komentator.
    Dokler.......
    grom_instrela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tvoja senca prinese s sabo tudi sonce, saj drugače ni sence. Naj še dolgo sije!

      Izbriši
  4. Pozdravljen, poskušaj oponašat Matijo Stepišnika, zgosti misli, ker nam ki nismo knjižni molji pade koncentracija po tretjem odstavku.

    blaz3k

    OdgovoriIzbriši
  5. blaz3k - ko bi le lahko bil krajši. Je sicer še ena varianta, prva dva odstavka sta uvod v blog in bi v bistvu tudi morala zadostovati. Kaj pa vem?

    Vedno bijem v sebi boj med literarnim pristopom in resolucijskim (hočem reči, želim si literarnega, ven pa pride resolucijski tekst).

    OdgovoriIzbriši

Vsak komentar v demokraciji šteje, tudi vsako mnenje in pogled.

Norost ima res mnogo obrazov!

Danes je naš DZ zopet upravičil svoj sloves »Zbora norcev«. Ob sprejemanju Strateških obrambnih dokumentov je sploh blestel poslanec NSi, ki...