ponedeljek, 27. oktober 2014

Nadaljevanje o varnostno obveščevalnih službah

Minil je skoraj mesec in pol od zapisa tega bloga. Vmes se sicer ni zgodilo nič pretresljivega, le to, da je država pokazala svoje »kremplje«, če že nima zob in smo s primerom Anuške Delič dobili svojo zgodbo o »žvižgaču«

Meni pa se je nehote utrnila primerjava med Afero Dreyfus, ki je bila politični škandal, na prelomu iz 19. v 20. stoletje in je razdelil Francijo. Judovski častnik Dreyfua, zaposlen v francoskem generalštabu je bil obtožen vohunjenja za Nemčijo, za kar je bil leta 1894 obsojen na dosmrtno izgnanstvo na Hudičev otok blizu Francoske Gvajane.

Načelnik protivohunske službe je čez dve leti odkril, da tajnih dokumentov Nemcem ni prodajal Dreyfus, a v generalštabu niso hoteli priznati, da so v izgnanstvo poslali nedolžnega človeka. Desnica in katoliška cerkev sta Dreyfusovo »izdajstvo« označila za zaroto Judov in prostozidarjev, naperjeno zoper prestiž vojske in Francije. Ko so novice o zmoti prišle v javnost, so Dreyfusa začeli braniti najvidnejši francoski intelektualci, med njimi Anatole France in pisatelj Emile Zola, ki je januarja 1898  v listu L'Aurore objavil znamenito pismo predsedniku francoske republike z naslovom Obtožujem (J'accuse).

Afera Dreyfus je postopoma razdelila deželo v dva tabora: dreyfusovci, ki so nastopali proti konservativni, antisemitski vojaški kasti, ki se je ukvarjala s prevratniškimi in revanšističnimi načrti, ter njihovi pristaši. Nasprotja so se zaostrovala. Leta 1898 je postal položaj v Franciji zelo napet, saj se je hkrati z razburjenjem zaradi afere Dreyfus razmahnilo stavkovno gibanje.

Razgrete duhove je pomirila šele nova vlada s podporo socialistov in je novi predsednik vlade zadevo Dreyfus vrnil v presojo vojaškemu sodišču . To je Dreyfusa kljub nasprotnim dokazom spet spoznalo za krivega. Da bi pomiril ljudstvo, je Dreyfusa leta 1899 pomilostil, vendar je bil dokončno oproščen krivde šele leta 1906.

Naša zgodba sega po mnenju Sove preko spornih člankov, li so bili objavljeni v času pred parlamentarnimi volitvami 2011, na katerih je zmagala PS, ki ji nato ni uspelo oblikovati vlade. Vodenje vlade je zato prevzela SDS, takoj zatem pa že na ustanovni seji razrešila dotedanjega direktorja Sove Sebastjana Selana. Slednji je po pisanju Dela prav tako obtožen zato, da ni ovadil Delićeve.

Sova je po navedbah časnika o aktivnostih desnih ekstremistov redno obveščala takratni vrh oblasti: predsednika republike Danila Türka, predsednika vlade Boruta Pahorja, pravosodnega ministra Aleša Zalarja, pa tudi ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal in generalnega direktorja policije Janka Gorška. Kako so se na poročila Sove odzvali, je za Delo vsebinsko pojasnil le Türk, Kresalova in Zalar, kot sta dejala, zaradi časovne oddaljenosti teh dogodkov pojasnila ne moreta dati.

"Tako poročila Sove kot poročila medijev leta 2011 v zvezi s pojavi ekstremizma so bila skrb vzbujajoča," je dejal Türk, zato je na njihovo vsebino opozoril takratnega premiera Pahorja, ministrico za obrambo Ljubico Jelušič in načelnika generalštaba. Z zadnjima se je tudi sestal in ju prosil, da pojav skrbno proučita in primerno ukrepata. V uradu Boruta Pahorja so se zavili v molk.

To naj bi storila konec leta 2011, ko je v več člankih pisala o povezavi neonacistične skupine Blood & Honour s stranko SDS.

Sporno pri njenem poročanju naj bi bilo, da je po trditvah Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) objavila tudi njihove podatke. Delićeva, ki je bila marca lani v zvezi s tem primerom že zaslišana, pravi, da jo je to, da ji bodo sodili, presenetilo manj, kot jo je šokiralo dejstvo, da je tožilstvo - kot je izvedela iz obtožnega predloga - sodišču predlagalo pridobitev prometnih podatkov o njeni telefonski številki.

"Glede na to, da me tožilstvo preganja zaradi razkritja skrb vzbujajočega družbenopolitičnega pojava, je poskus vdora v mojo komunikacijsko zasebnost resda le češnjica na torti hudega posega državnega aparata v svobodo novinarskega dela, a zato ni nič manj pomemben. Obtožni predlog potrjuje moje ugotovitve o delovanju in političnem angažiranju Blood & Honour," je za Delo povedala novinarka. Ta je namreč razkrivala povezave desnega ekstremizma s stranko SDS, vrh obveščevalne agencije pa je v času ovadbe zoper novinarko obvladovala prav ta stranka.

Ob tem je Delićeva, ki ji v primeru obsodbe grozi do tri leta zapora, dodala, da je svoje delo opravila v skladu s profesionalnimi standardi in zato bo plačala ceno, davkoplačevalci pa pregon novinarke.

Skratka, v čem so paralele? V tem da sta se tudi pri nas oblikovala dva tabora. Potem v tem, da so v Franciji masovno vstali v zaščito intelektualci, pri nas pa v glavnem DSN. Podobnost je tudi v tem, da oholi državni organi nadaljujejo svoje delo, tako kot so ga v Franciji.

Vendar pravi problem vsega tega dogajanja, saj ta zgodba o Deličevi je le eno dejanje na sceni slovenske politične zgodovine, je tisto o čemer sem pisal v prejšnjem blogu. Torej naš varnostno obveščevalni sistem je nekaj, kar ima hudo spodrezana krila. Prvi razlog je ta, da smo nadzor nad njim sistemsko zaupali nekakšni brezglavi kuri iz poslanskih vrst, ki jih nikoli ni zanimal sistemski pristop na področju določanja strategij in ciljev varnostno obveščevalnega dela v državi, EU in svetu, temveč konkretno delovanje služb, prisluhi in druge pikantne podrobnosti, ki nikjer v svetu nikoli niso in ne bodo predmet parlamentarnega nadzora. Pa če že pogledamo imena predsednikov in članov te komisije, nam mora biti povsem jasno kakšen je domet teh »nadzorovalcev« in kje so meje njihove nesposobnosti.

Priznam, da se zavestno nisem hotel ukvarjati s te področjem zadnjih 20 let, vendar sedaj sem si vzel čas in predvsem dobro analiziral dna dokumenta: Zakon o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb in Poslovnik Komisije parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. Primerjal sem ga tudi z umestitvijo nekaterih tujih varnostno obveščevalnih služb v njihove parlamentarne sistem – predvsem CIA, Mossad, BND, MI-5 in Mi-6, Sismi, Sisde in tudi ruskimi službami.

Vse analitične primerjave bodo objavljene v naslednjem blogu, sedaj pa za vsak slučaj, izjava: V analizi teh razmerij se nisem posluževal nobenih dokumentov s kakršno koli stopnjo tajnosti, nisem kontaktiral z nobeno osebo. Obravnavana in navedena zakonodaja je dostopna na internetu, poznavanje dela, metod, zakonskih okvirjev tujih služb, pa se nahaja v moji glavi še od časov pred osamosvojitvijo!




21 komentarjev:

  1. Kar hrabro, ne cvikat s komentarji, vsaj dokler še ne deluje komisija za "nadzor"!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimivo branje - nekega mnenja pa ne morem podati, ker o "Sovi" berem le med vici na straneh s humorjem. Dobro, da se vsaj ti ukvarjaš s tem in nam kaj zanimivega napišeš.

    Drugače - pa takole med nama: kaj pa ti sploh pričakuješ od butalskih Janezov Bondof? Ena takale micena skupinica lahko služi le internim političnim igram in ničemur drugemu - bolj za šalo kot zares. Še tisti "vohunski" kombi so jim Hrvati zaplenili (BTW: a' so ga dali nazaj?) - kombi z luknjaqmi "za-skoz-gledat" v karoseriji .. jaka vohunska naprava.Saj drugega kot prisluškovanja telefonom preko internetnih povezav sploh ne zmorejo. Kakšne skrite podtaknjene kamere za snemanje dogajanja so pa že prevelik izdatek za državni proračun, čeprav jih na internetu dobiš v šopkih po nekaj centov.
    ;o)))

    Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kombi je res taka zgodba, da bi se o tem lahko posnel kakšen kratki film.

      Vendar v vsej zgodbi ne najbolj pomembno to, da se mi z našim obnašanjem na področju izgrajevanja in delovanja državotvornih institucij, kakor sodijo tudi varnostno obveščevalne službe, tako smešimo, da bodo takrat, ko nam bodo jemali državno opravilno sposobnost, že ti dokazi zadostovali - da nismo imeli pojma, kako se streže takšnim rečem!

      Izbriši
  3. - Boris

    Z razliko od Jurija me tema zanima že od časa pred osamosvojitvijo ko sem res čisto
    slučajno izvedel določene stvari. Primer Deličeve je za mene huda stvar bolj kot zaradi zakonskih temeljev, zaradi modusa operandi Janše &co.. Pa če omenim
    samo ParaVomo in Depalo vas, prosti vstop sekretarja Janše v Sovo, razkritje pisarne BND in še kaj bi se našlo.
    Že dolgo trdim da bo naša kamarila dobila bumerang nazaj. Agenti niso krneki birokrati. Vsak svojo glavo čuva tudi s svojim "arhivom". Našel se bo "žvižgač" ki bo
    predložil tudi dokaze.

    lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda so dokazi. Problem je nekje drugje - tuji obveščevalci (recimo avstrijski) dobro vedo, da v primeru obravnave dokazov zbranih z metodami obveščevalnih služb - človekove pravice postanejo minorne. Pomemben je le državniški interes.

      Vem da bodo sedaj naši drdr Jakliči poskočili. Vendar, človekove pravice so kršene šele takrat, ko nastopijo posledice! Vse resne obveščevalne službe po svetu, pa za živo glavo ne uporabijo zbranih operativnih dokazov neposredno. vedno sta dve možnosti, ali podatke izkoristijo za lastne operativne potrebe (tudi če gre za kazniva dejanja) ali pa jih posredujejo drugim pristojnih službam, ki si morajo dokaze še enkrat zagotoviti na "legalen" način.
      Precej sem se pogovarjal z avstrijskimi kolegi, ker vem, da imajo zaboje in zaboje zbranega dokumentiranega gradiva - ali se lahko od njih kaj pričakuje. odgovor je bil vedno državniški - vse ob svojem času in ob doseganju maksimalne sinergije!

      Taka eta rabota!

      Izbriši
  4. Pajade - žvižgač tipa Kunstelj ..
    :o))

    Ne pozabita, da smo z našim žvižgačem vred potomci Kralja Matjaža, ki pa še vedno spi pod Peco, če ni že umrl - pa tega sploh ne vemo.

    NEIZPODBITNO dejstvo je, da če bi danes vse te skrivnosti razkrili, da bi to bila samo kost za glodanje pri 24ur.com .. zgodil bi se pa samo in nič drugega kot en velik NIČ.

    Včasih imam občutek, da kljub temu, da nas *ebejo od zadaj že 25 let, nekateri še vedno upate, da bodo nehali. Kar sami od sebe. Iz dobbrote do naroda. Potem ne poznate teh pedrov ... ti namreč z jebo ne samo služijo, ampak v njej uživajo in ZATO nikoli ne bodo nehali.

    Žvižgač .. ta je pa - Boris, prijatelj moj .. res vrhunska.
    V Butalah ..
    :o)))

    Pa brez zamnere .. iz mene govori obup, saj mi ne preostane drugega kot da se samo smejem .. saj jok ne pomaga, kletvice tudi ne - bloganje še manj ..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kunstelj je preprosto hraber. Zame so "žvižgači" tisti, ki lahko objavijo dokumente z močjo ukrepanja. Sam v tej kategoriji nisem in niti ne mislim biti, v naših razmerah pač to ni produktivno!

      Izbriši
  5. - Boris

    Jure...Ker je že omenjen Kunstelj. Njega sem tudi imel v mislih pa ne kot žvižgača.
    Ta pojem je Amsel razložil. Kunstelj pa je človek ki se je zaščitil s svojim arhivom.
    Njega tožijo za žalitve nepomembni ljudje v njegovih zgodbah, katere se res loteva
    tudi "neokusno". Za najhujša dejanja s katerimi bremeni na primer Janšo pa niti pod
    razno kverelant ne reagira. Ker ne ve kaj ima Kunstelj dejansko v "arhivu".
    Podobna zgodba - glede tožb - je v primeru novinarjev Šurca in Zgage. V njunih knjigah "V imenu države" je ogromno "žalitev dobrega imena" in s prevodi v druge jezike se to še širi. "Prizadeti" pa ne tožijo. Razlog je sicer jasen: kaznivo dejanje je
    zastaralo, ponovno odpiranje tega dela pa bi lahko sprožili le obremenjeni s tožbami..

    @ Amsel... POMEMBNO VPRAŠANJE. Si želel mail naslov preko xy ?????????

    lp

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja .. pri nas je tako. Če se predhodno ne zaščitiš z udarnimi zadevami .. si enostzavno žrtev svoje resnicoljubnosti.
    Vir: lastne izkušnje

    OdgovoriIzbriši
  7. - Boris

    Amsel ... na prejšnjo vprašanje že imam odgovor. Hvala!
    LP

    OdgovoriIzbriši
  8. v enem od blogov (odprto pismo Borutu Pahorju) sem tudi sam in v jezi pisal nekaj na to temo, čeprav se ni nanašalo na Sovo in obveščevalce ampak na državne uradnike prvega ranga.
    Zaključek je bil, da bi morala biti Jelušičeva in Pahor vsaj interpelirana, če ne že kaznovana ker nista varovala interesov države in nista storila tega, kar bi morala.

    Zgodilo pa se ni nič, kot vedno...

    G&S

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. G&S - dobro se spomnim tistega tvojega bloga.

      LP Erik

      Izbriši
  9. Oooo .. Grominstrela se je pojavil med nami. Zdravo - stari prijatelj!!
    :o)))
    Tole postaja prav neverjetno luštno.
    Lp
    Jure

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oooo ............ tudi tebi en velik Zdravo - stari prijatelj.

      pa se ni pojavil šele zdaj. Sem pa tja sem se že oglasil.

      Luštno je pa itak.
      G&S

      Izbriši
    2. Kako pa to .. da te nisem "videl"?
      Verjetno starostna površnost - bi rekel.
      Se oproščam - vendar veselje ni nič manjše zaradi tega - bolje pozno kot nikoli .. pravimo stari.
      :o)))
      Lp

      Izbriši
  10. http://blogi-sodelovanja.blogspot.com/2014/10/sodelujmo-in-naj-bo-ta-dnevnik-skupni-d.html

    Razmislite malo o tej ideji!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A' ni pravega odziva?

      Vidim, da spet moderiraš .. kaj pa je - spet težave s psihoti?

      Izbriši
  11. http://www.mojvideo.com/video-za-lahko-noc/8faaa3c320af98460dac

    To pa je moj "Govorni blog"! Drugače pa pozdrav G&S in zahvala Juretu, da te je dešifriral!

    OdgovoriIzbriši
  12. "Govorni blog" je odličen, kar ustreza za Noč čarovnic!

    OdgovoriIzbriši
  13. Boris, glede naslova, lahko je tufi xy@gmail.com. Mora pa biti obvezno z gmail.
    lp erik

    OdgovoriIzbriši

Vsak komentar v demokraciji šteje, tudi vsako mnenje in pogled.

Norost ima res mnogo obrazov!

Danes je naš DZ zopet upravičil svoj sloves »Zbora norcev«. Ob sprejemanju Strateških obrambnih dokumentov je sploh blestel poslanec NSi, ki...