sreda, 19. november 2014

Preprosto, nas rešuje zgolj naša slepota!

Ne bom tajil. To kar pišem, je napisano z grenkobo. Ta grenkoba izhaja iz že 25 let trajajoče popolne slepote, sprenevedanja in nenehnega zatrjevanja »jutri bo bolje«! Po svoje nas rešuje tudi spomin zlate ribice in naša karakterna osebnost, da slehernega, ki nas opozarja na naše napake neusmiljeno takoj in družno napademo in s tem po večinskem principu zagotovimo naš »demokratični prav« v praktično vsaki zadevi.

Danes je v državnem zboru zopet tekla beseda o potrjevanju nove »koordinacijske« ministrice, zadolžene predvsem za kohezijska sredstva. Njena karierna pot je na nek način enaka karierni poti Bulčeve. S tem, da ima Bulčeva srečo, ker je po zgolj dveh tednih odletela na komisarski položaj v Bruselj, tja kjer se bo njena povprečnost in apolitičnost lažje skrila, kot bi ji to uspelo v Sloveniji. Oprostite, ko je nekomu glavna kompetenca »hoja po žerjavici« mene kar zmrazi. Zato sem kar zadovoljen, da ta Cerarjev kadrovski hokus-pokus ni več naš, temveč Junckerjev problem.

Vendar, ne pozabimo! Niso problem naše obravnave ljudje, ki so pač tukaj s svojimi imeni in priimki. Verjamem, da so za druženje in pogovore lahko prav prijetne osebe. Problem so naloge, ki so pred njimi. Problem je to, da se je na te zadeve opozarjalo pred več kot letom dni. Problem je to, da se je v vsem tem času na teh področjih dogajalo točno to, na kar se je opozarjalo. In problem je to, da so verjetno že prav ponosni na naš »jebivetrski« odnos do stanja v državi in volje ter pripravljenosti, da se s tem preseka.

Ta teden se je zopet ogromno govorilo o programu »jamstvo za mlade«, zato se najprej posvetimo temu. Ministrica Kopač-Mrakova je prav besno dokazovala, da je vse OK in pod »kontrolo«. Ali je res? Najprej moram povedati, da sem pred pisanjem tega bloga pogledal novo letošnjo organizacijsko shemo ministrstva za delo. Oprostite, iz te sheme dobesedno zaudarja klientelistični smrad SD. Reorganizirati MID tako, da ne služi predvsem učinkovitosti in uspešnosti dela na ministrstvu je res svojevrstna ohola brezobzirnost. To zgolj zato, ke nova organizacija izrazito služi klientelističnim in koruptivnim ravnanjem. S tem je res železni repertoar zanič kadrov le dobil še svoje organizacijske razpredelke in predalčke. Tudi na Zavodu za zaposlovanje se ni nič spremenilo! Levanič že verjetno pripravlja novo »kadrovsko hudobijo«, samo počakajmo in videli boste, kaj sem imel v mislih.

Ampak, vrnimo se k programu Jamstvo za mlade. Kmalu bo minilo leto dni, kar sem sam objavil blog in je o tem tudi dobra znanka napisala odličen blog. Pojasnila, napovedala in dočakala, da se je njena prognoza v celoti uresničila. Pa kaj, če je imela prav! Sam napovem le to, da bo od teh, ki so prebrali ta zapis do sem, največ le vsaj deseti šel in prebral ta dva bloga. Ostali bodo raje pritisnili glavo v pesek.

Drugo področje je vezano na črpanje EU sredstev. Koliko »dobrih želja« sem samo danes slišal v poslanskih klopeh. Kot da sem padel v »uro pravljic«. Sam sem spremljal vse razprave le v luči mojega zapisa v blogu, ki je tudi že več kot leto dni »na svetlo dan«. Ne bom komentiral tega, da sem kar malo presenečen ugotovil, da se je mojim pogledom še najbolj približal Tanko. Tudi se ne bom poglabljal v to, kako mu je uspelo, ker lahko, da je prevladal princip »tudi slepa kura zrno najde«! Me tudi ne moti, ker v položaju v katerem smo mi je vse bližje kitajska maksima, ni važno kakšne barve je mačka, samo da lovi miši.

Torej, da zaključim! Sploh nas ne skrbi to, da bodo zadeve tako okrog programa »Jamstva za mlade«, ko tudi črpanja EU sredstev, propadle. Zadeva je namreč povsem enostavna, samo dovolj napačne cilje si moraš zastaviti in že se lahko hvališ z uspešnostjo, ko pravi cilj v celoti zgrešiš. Vsi ti imenovani kadri, tej vlogi niso niti v najbolj norih sanjah dorasli. Ali bo Cerar kdaj koli zaradi tega plačal – niti v najbolj norih sanjah ne! Zakaj pa bi, saj tudi Janša, Pahor, Rop in še kdo niso plačali. Mi imamo na srečo slepoto ali pa vsaj politično pego v očesu!

6 komentarjev:

  1. Mene pa je strah neverjetne usklajenosti naših politikov, tako "starih, kot tudi novih" obrazov ter ljudi, ki so se poimenovali "novinarji". Kot pravi bloger, z vlaka smo pometali tudi novinarje, dorasle svoji vlogi!

    Sedaj imamo za opraviti z "novinarskimi surogati", ki neverjetno vztrajno reklamirajo petorazredne izjave tretjerazrednih politikov. Skratka, neverjetna "formula za uspeh"!

    OdgovoriIzbriši
  2. Viktor-Z

    Saj nima resnično več nobenega smisla iskati sogovornike za spremembe. Dobesedno "udavili" so nas v neoliberalističnih vrednotah. Sicer pa, kaj je bilo tudi drugega za pričakovati po 25 letih nenehnega ponavljanja naj vsaj "skrbi za svojo rit".

    Vse smo uničili, socialni čut, nacionalno zavest in ponos na lastno državo. naj mi kdo pove, kaj od tega pa je ostalo. Pa ne mi razlagati, kako je "botrstvo za otroke" ohranjanje socialnega čuta - ne to je čista potuha neoliberalistični sprijenosti. O tisti o kateri je že pisal davno Prežihov Voranc v svoji povesti Levi devžej!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, srčki in srčice .. počasi dojemate to, kar jaz pišem že 15 let.

    Pač živimo v Butalah, kjer je glavni, večni in vedno spregledan problem sledeč ...
    Količina prosto begajočih bebcev na kvadratni kilometer državne površine Butal najmanj 3X presega najvišjo dovoljeno količino prosto begajočih bebcev na kvadratni kilometer državne površine v drugih kolikor-toliko normalnih državah.

    In kdorkoli od butalske vlade te ali one barve pričakuje karkoli pametnega, je zelo milo povedano skrajno naiven - za tako stanje duha pa obstajajo tudi veliko bolj slikoviti in sočni narodni izrazi.

    Včeraj sem čisto po nesreči spet gledal TV-dnevnik. Zadnje čase se ga namreč izogibam in raje gledam "The Simpsons". Veste leta so tu in enostavno nimam več živcev za vse skupaj. Ta risanka me pa nasmeje in pomiri, dočim ima TV-dnevnik diametralno nasproten efekt na mene.

    Kakorkoli .. vznemirilo me je poročanje o kitajski gospodarski delegaciji, ki k nam prihaja na obisk in sicer:

    - NE na povabilo kogarkoli iz "vlade", ampak je novinarka povedala dobesedno: "Kitajci so se kar sami povabili .." Halooo - gospodarsko in populacijsko najhitreje rastoče gospodarstvo in trg se mora "sam povabit" v Butale? Človek bi jokal in med potoki solza iz svojih oči kar zbrcal te butaste poslanske piskre ...

    - največji problem pa naši politiki ne vidijo v tem, da Butale nimajo nobenega načrta za gospodarstvo sploh, kaj šele za gospodarsko sodelovanje, da naš uvoz iz Kitajske 20X presega izvoz na ta Butalcem nepredstavljivo velik trg, ki kupi in požre vse do česar pride, da so državniki in gospodarstveniki popolnoma zmedeni in zbegani tudi brez tega obiska in to že desetletja - ne! Glavni problem je: "Benti a 150 jh pride ... ja pi*da ... keujo pa spal - matr !?"

    - iz prispevka je videti, da naši politiki še vedno zaničljivo gledajo na Kitajce. Brezmejna nadutost debilov, ki bodo spet to enkratno priložnost enostavno prespali in se potem delali mrtve in nevidne.

    Ja takle popizditis me pograbi ob vseh teh novicah, da potem ne morem zaspati do dveh zjutraj.

    In še enkrat - kdor misli, da bo naša in to KATERAKOLI VLADA karkoli rešila, se pošteno in do konca moti.

    NIČ NE BO!

    N I Č !!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Dodatek:

    O tem izrednem gospodarskem dogodku (Kitajska gospodarska delegacija v Butalah - 150 najmočnejših gospodarstvenikov Kitajske + namestnik predsednika Kitajske) je EDINI poročal včeraj A-Kanal.

    VSI DRUGI MEDIJI (preveril: RTV SLO, Delo, Dnevnik) so to izredno gospodarsko priložnost spregledali, kot da gre za obisk 3-članske gospodarske delegacije neke fabrike bakljav iz Kosova.

    Ej .. enostavno verjeti ne morem - "PA KE YS ŽVIM .. PORKAMADONA???"
    Tu so pa res vsi ***** ***** *****

    OdgovoriIzbriši
  5. http://amselblog.blogspot.com/2014/11/kitajci-prihajajo.html

    Jure, čakam te, da pokomentiraš blog, ki jd trenutno "hit" tudi na DrugemSvetu!

    OdgovoriIzbriši

Vsak komentar v demokraciji šteje, tudi vsako mnenje in pogled.

Norost ima res mnogo obrazov!

Danes je naš DZ zopet upravičil svoj sloves »Zbora norcev«. Ob sprejemanju Strateških obrambnih dokumentov je sploh blestel poslanec NSi, ki...