torek, 23. september 2014

O političnih ministrskih instinktih!

Najprej o instinktih, še posebej političnih. Tudi škotski referendumski pragmatični rezultat bi nam moral dati za misliti! Ali je pred dvajsetimi leti naša emocionalna odločitev bila “pirova” zmaga nacionalnih hotenj ali pa popolna odsotnost politične zrelosti in pragmatičnosti. Asimetrična konfederacija bi nas prej odpeljala v EU, da ne rečem, da bi se le z malo modrosti izognili vojni. Samo to ni ustrezalo recimo Miloševiču, Tuđmanu in slovenskim apologetom RKC! Kaj pa imamo od tega, to da so se posamezne republike ekonomsko zlomile kot razvezane veje iz butare, nekoč znane kot skupne države.

Po drugi strani pa smo se pragmatično odločili za vstop v EU in še bolj pragmatično za NATO. Ampak pravi čas za resno analizo teh dogajanj bo mogoč šele čez kakšnih 100 let. Šele takrat se bo tudi videlo, da smo v letih okrog 90-tih imeli v bistvu v Sloveniji in v Jugoslaviji, malo pravih državnikov. Vsekakor je to bil takrat Kučan. To tudi dobro vedo apologeti desnice, zato pa ga bodo še naprej napadali, do svojega ali njegovega konca. Nisem si mislil, da bom moral napisati celo to dejstvo o Kučanu!

Še en primer je razburil javnost izven prestolnice, namreć to, kar se je zgodilo, da je “infrastrukturcu” na hearingu hudo zdrsnilo na političnem parketu. Mislim na tisto njegovo izjavo o Gruškovju, Nemcih in dopustu. Nekdo bi mu le moral povedati: »Gospod minister – avtoceste so ali žilni sistem gospodarstva ali sistem živčevja. Nam je popolnoma vseeno kaj od tega izberete za vaš primer, le tega ne, da imamo avtoceste zaradi nemških dopustnikov.«

Se spomnite še dejanja prisege novih ministrov. Prisega, ki so jo izrekli, ima tri osnovne elemente: spoštovanje ustavnega reda, delovanje po svoji vesti in skrb za blaginjo Slovenije!

Po dvajsetih letih delovanja prav vseh vlad brez izjeme, lahko napišem, glede na dosežene rezultate, so hudo vsi kršili prisego!

Recimo zaradi nespoštovanja ustavnega reda, pomislite samo, koliko sporov je nastalo, sistemskih in individualnih v naši državi. Glede delovanja (ravnanja) po svoji vesti - kolikim lobijem so stopili na prste? Glede skrbi za blaginjo Slovenije pa le dve ugotovitvi. Državo imamo zaradi njenih državljanov, torej bi nam morala biti prva skrb blaginja ljudi. Glede na dejstvo, da srednji razred vse bolj izgineva in število ljudi, ki do pod pragom revščine pa progresivno narašča, pričenjam dvomiti, ali Sloveniji takšna blaginja sploh kaj koristi? Zato se tudi resno vprašam, v čem je sploh smisel takšnih – skorajda krivih priseg?

Toda vse to je nepomembno, kot je recimo nepomembna izjava nekega nekdanjega rektorja univerze, ki je dejal, da mora biti na vrhu vsakega resorja najbolj strokovna oseba, ki odlično obvlada področje v smislu strokovnosti. Torej, rektor, častivreden mož, povrhu še član SAZU, pa izvali nekaj povsem mimo.

Če so na vrhu ministrstev predvsem »najbolj strokovni« ljudje, potem smo jim dali v roke oblast in možnost igračkanja z njihovimi najbolj neverjetnimi idejami. Se pravi, da je to katastrofa. Sicer pa imamo v praksi lep takšen primer. Ministrica za delo je skoraj 10 let že tam. Ima neverjeten strokovni »pedigre«, kakšni pa so njeni rezultati?

Dajmo idejo o tem, da naj ima minister predvsem izjemen politični instinkt, sposobnost izbire strokovnih kadrov, njihovega usmerjanja in ugotavljanja razlike med doseženim in želenim, utemeljiti na drug način. Ko so pred več desetletji zgradili obvoznico okrog Ljubljane, nas je čisto malo postavilo vprašanje, ki se nam je zdelo še kako utemeljeno. Zakaj za božjo voljo je samo dvopasovnica? Pa vsak pameten, brez silnih strokovnih diplom, je vedel, kako bo s prometom bolj ko bomo bliže letnico 2020.

Sedaj se bije popolnoma enaka diskusija na temo drugega tira do Kopra. In poslušali bomo »silne« strokovnjake, kakšna bo cena. Ali 700 mio €, 900 mio € ali celo 1,4 mrd €. Zopet moram reči, ta razprava se mi zdi popolnoma irelevantna. Zame je smiselna razprava, kot politična vizija, glede na trende rasti pretovora v Luki Koper, zakaj za božjo voljo ne razmišljamo o gradnji drugega in tretjega tira. Odgovor je kot na dlani, gradbena operativa, bi zaslužila najmanj eno tretjino manj. Res je, da bi imeli logistični problem v državi rešen vsaj za naslednjih 50-75 let. Ampak lobijev to ne briga.

Torej, ne nam razlagati kako strokovne ministre imamo, raje nam dokažite kako izvrstne politike, vizionarje imamo med ministri. Recimo tudi takšne, da bodo končno razumeli, da je problem brezposelnosti na Koroškem bolj povezan s tretjo osjo, kot si marsikdo misli. Da ne govorim in ponavljam teme o kateri sem že pisal pred leti. Tunel pod Mrzlico in povezava na Savinsko regijo bi Trbovljam zbistrila marsikateri pogled na zaposlitvene možnosti. Ampak, saj vem, da tega nismo zmožni spregledati in zato, namesto da bi poiskali ljudi s sposobnostjo političnega vizionarstva, se sedaj v enem zadnjih naših poskusov reševanja, zatekamo v paradigmo "strokovnosti"!



5 komentarjev:

  1. A se ti ne zdi najboljša razlaga za to nestrokovnost naših ministrov, da so strokovnjaki enostavno prepametni, da bi se v Butalah spuščali v politične igre.

    Posledično so potem izbrani ministri (pod)povprečni oz. strokovno podhranjeni kandidati ter delujejo kot slon v trgovini s porcelanom.

    Meni se že zdi, da je to pravi razlog.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Samo pomisli, zavod za zaposlovanje si je naročil evalvacijo. Nekaj manj kot 3.600 delodajalcev so povprašali in dobljena povprečna ocena je bila 3,8.

      Ta podatek govori prej o pokvarjenosti obojih kot pa o odličnosti!

      Izbriši
  2. Postavil si dilemo strokovnjaka za ministra ali politika, ki je sam ne vidim. Če je politik vešč svojega poklica je že hkrati strokovnjak na svojem področju kar pomeni, da zna organizirati delo v svojem resorju in predvsem zmore poiskati za sodelavce strokovnjake za tista področja, ki jih pokriva in jih sam ne obvlada.

    Vešč politik je po moje šofer, ki vozi avto brez da bi poznal delovanje motorja, prekleto dobro pa obvlada prometna pravila.

    Prometna pravila pa so zakoni te države in - in to ne gre pozabiti - volilna konstelacija ali porazdelitev politične moči. Tu pa se začnejo težave; še tako vešč politik je prisiljen sklepati kravlje kupčije z diletanti ali pokvarjenci. Predvsem pokvarjenci n.pr. Erjavčevega kova.

    Če odmislimo negativno kadrovsko selekcijo tudi ali predvsem med politiki, ki je naredila svoje, - predvsem škodo, - je politični dribling hijen in prisklednikov tisti, ki vsakega kolikor toliko razumnega človeka s kančkom dostojanstva odvrača od politike.

    In to je napaka, ki nas vedno in nas vedno bo drago stala. Ključne skupne zadeve prepuščamo ali nesposobnim ali nespodobnim.

    G&S

    pa še pripomba:
    tvoja razmišljanja in objave si zaslužijo večje pozornosti in več odziva (komentarjev) zato ti predlagam, da - ne glede na okoliščine - pozabiš na pretekle zgodbe in se vrneš tja od koder si pobegnil iz čisto razumljivih razlogov.

    Mogoče boš deležen še več gnojnice pa se kljub temu, vsaj po mojem mnenju, splača vrniti ker prvič; imaš kaj za povedat in drugič ker je uspeh in zadoščenje samo po sebi v zavesti, da si naredil nekaj dobrega. V vedenju, da si pa vsaj nekaterim dal misliti in razmisliti.
    To pa šteje več od bolečine, ki ti jo prizadene mentalna drhal.

    Za razliko od mene imaš veliko za povedati. Tehtnega.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nikoli nisem bil trmoglav, sedaj pa opažam pri sebi ravno to. In kje je razlog, predvsem sem vedno zgolj spodbujal dialog, ampak da bo mi na MMC dobesedni smrkavec, vse svoje slabe lastnosti in naravo pripisoval meni in drugim zgolj kritičnim piscem, pa je vseeno preveč in res zahteva tehten razmislek.

      Izbriši
    2. prispodoba o kompenetnah šoferja je več kot odlična in v bistvu prav dialektična. Zakaj, zato ker se je včasih šofer res moral spoznati na motoroznanstvo, danes pa so v bistvu vse predvsem prometni predpisi. Si bom zapomnil!

      Izbriši

Vsak komentar v demokraciji šteje, tudi vsako mnenje in pogled.

Norost ima res mnogo obrazov!

Danes je naš DZ zopet upravičil svoj sloves »Zbora norcev«. Ob sprejemanju Strateških obrambnih dokumentov je sploh blestel poslanec NSi, ki...