ponedeljek, 1. september 2014

Graditi gospodarstvo – graditi državo!


Priznajte, da se nekako bledo prebijajo na svetlo razmišljanja o državotvornosti naše politike. Odkrivamo nekaj novega. Vendar ali je to res ali pa se držimo neke vrste ideoloških modnih muh s tem, da vedno zamujamo in capljamo za drugimi v EU. V predvolilnem času so številni kandidati, predvsem iz NSI, razlagali o nujnosti podpore malim podjetnikom in sp-jem.

Tudi večina srečanj strokovnjakov o podjetništvu in majhnih  podjetjih se vedno zaključujejo z evforičnimi ugotovitvami, da ne rečemo parolami: Bodočnost je v najmanjših, kdor omogoča  rast  majhnih, lahko  računa  na visoko gospodarsko rast. Majhno  je  izvirno  in fleksibilno... in tako naprej. Vse to drži, le en problem je! Pri tem se ne sme pozabiti na srednje velika in tudi velika podjetja, ki so temelj stabilnosti v gospodarstvu in ki nam izginevajo z gospodarskega zemljevida, dan za dnem!

Kljub tem zelo nujnim in potrebnim opozorilom pa ne kaže,  da bi  se  pri nas karkoli premaknilo na bolje. Naše "gazele"  se še vedno  financirajo iz prihrankov ali iz  re-investiranega  dobička, ustrezne podpore pa ni niti na bančni niti na državni ravni. Še huje je, namesto da bi spremenili toge in rigidne predpise, se raje prepiramo z Brusljem, kaj sodi in kaj ne v polje državne pomoči. Torej, namesto da bi ustvarili pogoje za drugačnost, mi raje poslušamo reševati s subvencijami tisto, do česar sploh ne bi prišlo.

Dejstvo je, da je v naših razmerah vsakršna ekonomska podpora še  vedno zaželena kot politično dejanje, čeprav tega nihče  za živo  glavo  ne bo priznal. Za razliko od nas,  kjer se  največja tovrstna  sredstva obračajo na Ministrstvu za gospodarske  dejav­nosti, je to v Evropski uniji drugače urejeno. Vsi ugotavljajo, da je najučinkovitejša nemška oblika podpore podjetništvu.

Tam namreč zagotavlja  vse oblike pomoči - v katero so vključena tako gospo­darska pomoč, bančna posojila, kot tudi neformalni tvegani kapital - gospodarska zbornica. Pri tem sta pomembna v osnovi le dva pojma – poštenost in nepristranskost, torej, brez političnega vpliva. Ne trdim, da tovrstnih deviacij tam ni, res pa je, da se z njimi bistveno prej in bolj učinkovito obračuna.

Pri  tem gospodarska zbornica ne nudi zgolj  podpore,  temveč tudi  promovira obstoječe programe in podpore ter seveda,  kar  je najpomembnejše, učinkovito prilagaja različne oblike podpore  tako majhnim kot srednjim podjetjem.

Zakaj  ni pri nas gospodarska zbornica postavljena  v  takšno vlogo - funkcijo oz. zakaj jo kot »para nevtralni substitut« zamenjuje Ministrstvo za gospodarske dejavnosti, si naj odgovori vsakdo sam. Vendar zelo žalostno izzveni dejstvo, da ministrstvo sicer  vneto organizira najrazličnejše  zavode ali razpisuje najrazličnejše  natečaje  - javne  razpise n. pr. za sofinanciranje promocije malega  gospo­darstva,  ko pa je zadeva v postopku razpisa končana,  pa  "letijo naokrog pisma".

Običajno  imajo  le-ta sledečo vsebino:  "Projektni  svet  je zaradi  velikega števila vlog in višine  zaprošenih sredstev skle­nil,  da  sofinancira  samo skupne nacionalne  programe promocij malega  gospodarstva.  Regionalne  in lokalne projekte  pa  bo  po možnostih vključeval v projekte skupne promocijske predstavitve Slovenije,  ki se pripravlja na medresorski ministrski ravni.  Iz teh  razlogov ni bilo mogoče sofinancirati vaše vloge. Za sodelovanje na razpisu se vam zahvaljujemo."

Želena  rast  našega gospodarstva , kot smo zapisali pred zgolj petimi leti, to je po povprečni  6-odstotni letni stopnji nikoli ni bila možna. Nismo ustvarili takšnih pogojev, da bi hitro rastoča podjetja dosegla v  povprečju 20-odstotno rast. Torej za celotno gospodarsko  rast nikakor ni nepomembna podpora in pomoč našim "gazelam". Toda razni skladi in oblike državnega patroniziranja nasploh so tudi danes še vedno politično  obarvani,  pa  če to priznavamo ali ne. Morali bi vrniti  gospodarski zbornici njeno funkcijo in priznati njeno večjo možnost neodvisnega ekonomskega pristopa v nudenju pomoči in podpore podjetjem, predvsem pa hitro rastočim "gazelam"!

Predvsem pa bi morali resnično vključiti na operativni ravni takšne kadre v izvajanje državne politike, ki so v podjetjih, predvsem srednjih in velikih, videli kaj več kot pa zgolj tovarniško menzo.

Moj zaključek je zgolj ta, da se odkrito sprašujem, zakaj v naši državni upravi in javnem sektorju ni ljudi, ki bi razumeli bistvo in smisel v uveljavljanju državnega interesa in državniške vloge institucij na področju razvoja in krepitve gospodarstva?



6 komentarjev:

  1. Amsel... odgovoril bom na zadnje vprašanje.
    Državni oz tudi nacionalni interes ne obstoja več. Kaj takega je že bogokletno. Pljuvajo
    ga že tudi nekateri kulturniki ( ali ki se za to predstavljajo). Danes je sveto le zasebno.
    Nihče še ni spregleda,l da GZS ni neka institucija ki naj bi predstavljala gospodarstvo
    ampak predstavlja le voljo in želje lastnikov - kapitala.

    Cinik

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V bistvu je to žalostna resnica, ker država, ki nima vzpostavljenega odnosa do svojega državnega interesa, nima "raisson d'entree" svoje suverenosti in obstoja.

      Izbriši
  2. Amsel.... tudi suverenost je samo še iluzija.
    Cinik

    OdgovoriIzbriši
  3. Moj zaključek je zgolj ta, da se odkrito sprašujem, zakaj v naši državni upravi in javnem sektorju ni ljudi, ki bi razumeli bistvo in smisel v uveljavljanju državnega interesa in državniške vloge institucij na področju razvoja in krepitve gospodarstva?
    _____________

    Odgovor na tvoje dileme je zelo preprost (avtorske pravice Zoki):

    Živiš v Butalah med Butalci. Čeprav butasti, se najbolj agresivni med njimi prigrizejo do vodilnih mest. Pa tam še vedno ne najdejo pameti, ki je že davno pobegnila iz Butal. Ostajajo naprej butasti in zaradi tega jih skrbi le lastna rit in ne vidijo dlje od lastnega nosu, ne znajo planirati za 3 dni v naprej ... pa tko.

    Ko se boš s tem sprijaznil kot sem se jaz, boš našel mir v svoji duši in se ne boš več razburjal in čudil - Butalcem in njihovim predstavam o PABOO.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cinik pozdravljen .. lepo te je srečati tule.
      :o)))

      Izbriši
  4. Ponudba za posojila

    Pozdravljeni

    Morate financiranja za vaš dom, za vaše podjetje, za nakup avtomobila, za nakup motocikla, da ustvarite svoj lasten posel, za več dvoma osebne potrebe. Mi odobri osebna posojila od 2000 € do 800.000 € z nominalno obrestno mero v višini 3% ne glede na znesek. Prosimo, v zahtevku za posojilo navedite natančen znesek, ki ga želite, in datum. Pišite nam za osebna posojila.

    E-pošta: stephannefillon@gmail.com

    OdgovoriIzbriši

Vsak komentar v demokraciji šteje, tudi vsako mnenje in pogled.

Norost ima res mnogo obrazov!

Danes je naš DZ zopet upravičil svoj sloves »Zbora norcev«. Ob sprejemanju Strateških obrambnih dokumentov je sploh blestel poslanec NSi, ki...